Turgutlu'da öğretmenler atık yağlardan sabun üretiyor

TAKİP ET

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Mehmet Altan Anaokulu öğretmenleri; veliler, esnaf ve kurumlardan elde ettikleri atık yağlarla sabun üretimine başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile OPET Petrolcülük AŞ arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen 'Tertemiz Yarınlar Okullarda Başlar' kampanyası kapsamında Turgutlu Mehmet Altan Anaokulu öğretmenleri, doğayı ve çevreyi korumak adına atık yağların geri dönüşümü konusunda proje hazırladı.

Atık yağların geri dönüşümünü sağlamak ve öğrencilere çevre bilinci aşılamak amacıyla okul öğretmenleri tarafından başlatılan 'Atma Yağı, Koru Doğayı, Temizle Dünyayı' projesi ile üretilen sabunlar okulun temizliğinde kullanırlırken, satışından elde edilen para ise hayır işlerinde kullanılıyor.

Projenin koordinatörü okul öncesi öğretmeni Betül Uğur "Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan 'Temiz Yarınlar Okullarda Başlar' kampanyasına katılıp, bir proje başlattık. Bizim çıkış noktamız atık yağların dökülmesiyle çevreye verdiği zararla ilgiliydi. 1 litre atık yağ eğer içme sularına karıştığında beş günlük içme suyunu kirletiyor. Çok ciddi bir çevre kirliliğine yol açıyor. Biz bu konuda bir kampanya başlattık. Önce velilerimizle bir çalışma yaptık ve evlerindeki atık yağların hepsini okulda toplamaya başladık. İlk olarak ısıl işlemle kaynatarak sabun üretmeye çalıştık, istediğimiz sonucu alamayınca, biraz daha araştırma yaparak soğuk işlemle yapılabileceğini öğrendik. Okulumuzda, velilerden, esnaflardan ve kurumlardan gelen atık yağlarla sabun üretmeye başladık"

Kalıp sabunun yanı sıra arap sabunuda ürettiklerini, Manisa Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile irtibata geçip analiz çalışması yaptırdıklarını belirten Uğur "sabunlarımızı üretim aşamasında çeşitli kurum, firma ve kişilerle görüştük. Kimya Meslek ve Teknik Lisesi'nde ph ölçümlerini yaptırdık. Şuanda atık yağları en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Amacımız bunu yaygınlaştırmak ve özellikle ev kadınları ile kadın kooperatiflerinde gelir elde edilmesine yardımcı olmak" dedi.

Sabun üretim projesinde hedeflerinin gelir elde etmek olmadığını, çevreyi korumak olduğunu savunan Uğur, proje kapsamında ürettikleri sabunları bağış kapsamında sattıklarını, sağlanan gelirin ise Turgutlu'daki SMA Hastası Feyyaz Alperen'in kampanyasına destek olarak verildiğini söyledi.

Mehmet Altan Anaokulu Turgutluda öğretmenler atık yağlardan sabun üretiyor Betül Uğur